EPSÜ sõber ja koostööpartner Lahendus.net korraldas augusti lõpus psühholoogiatudengitele ja teistele huvilistele kahepäevase koolituse. Koolituse teemaks oli motiveeriv intervjueerimine, täpsemalt selle kasutamine sõltuvushäiretega tegelemisel. Koolitus oli interaktiivne, sisaldades hulgaliselt arutelusid ja harjutusi. Teise päeva lõpuks oli ilmselt kõigil selge, mida motiveeriv intervjueerimine tähendab.

Arno sai koolitusel kasulikke teadmisi. Esiteks tuleb uskuda oma klienti ja seda ka talle võimalikult arusaadavalt välja näidata. Klient ei hakka oma elus muutusi läbi viima, kui ta tajub, et temasse ei usuta. Koolitajad olid tegelenud kinnipeetavatega ning nad julgustasid otsima head igast inimesest, et seda inimesele endale näidata ja aidata headust rohkem esile tuua. Igas inimeses on seeme, mis tuleb üles otsida ning millest saab suure ilusa puu kasvatada.

Emily jaoks oli mõnus äratundmisrõõm, kui juttu tuli motiveeriva intervjueerimise vaimsusest ja põhimõtetest. Võrdväärsus, autonoomia tunnustamine, empaatia tundmine, teise toetamine ja aktsepteerimine peaksid olema üldinimlikud väärtused teiste suhtes. Samuti olid meeldejäävad rollimängu harjutused, kus pidi innustunult vestluskaaslast muutusele suunama. Sellisel taktikal on loomulikult hoopis vastupidine efekt. Palju tõhusam on küsida avatud küsimusi ning kasutada peegeldamist.

Meie jaoks oli motiveeriv intervjueerimine mõiste, mida olime kusagilt kuulnud, kuid päriselt ei teadnud, mis see on. Nüüd on igal juhul selgem, kuidas motiveerivat intervjueerimist läbi viia ja kasutada. Loodame, et Lahendus.net korraldab ka edaspidi toredaid ja kasulikke koolitusi. Samuti suur tänu Eesti Motiveeriva Intervjueerimise ja Treeningu Assotsiatsiooni koolitajatele, kes innustasid oma lugude ja positiivsusega.

 

Emily Rosenberg ja Arno Värv

Categories: Uncategorized